Cu toții avem nevoie de cineva cu care să vorbim. Indiferent dacă este partenerul nostru, un prieten apropiat sau un membru al familiei, cu toții avem nevoie de sprijinul de a ști că există cineva care ne privește – o ureche ascultătoare la care să ne adresăm atunci când viața ne aruncă un obstacol (sau mai multe).

Dar un terapeut este mult mai mult decât atât.

S-ar putea să vă gândiți „ce poate să-mi ofere un terapeut pe care prietenii mei nu-l pot oferi?” – și răspunsul este o mulțime. Aceasta nu înseamnă a submina cât de important este să ai un sistem solid de sprijin pentru prieteni și familie – dar ei oferă lucruri foarte diferite.

Un psiholog este un expert calificat în sănătate mintală. În același mod în care ți-ai duce mașina la service în loc să te aștepți ca prietenul tău să o repare, atunci când mergi la terapie, îți încredinți sănătatea mintală și emoțională cuiva care știe ce face.

Și în al doilea rând, un psiholog oferă un punct de vedere obiectiv. Există foarte puține momente în viață (dacă există) în care obținem informații de la cineva care nu are niciun interes personal, în afară de îmbunătățirea noastră personală. Chiar și acei prieteni cu cele mai bune interese ale noastre vor fi întotdeauna părtinitori într-un fel sau altul, pur și simplu pentru că fac parte din viața noastră.

Cum funcționează terapia – beneficiile de a vedea un terapeut

Nu este vina noastră că majoritatea dintre noi nu au fost învățați cum să ne ocupăm de gândurile și sentimentele noastre (mai ales când vine vorba de cele dificile). Poate că ignorăm semnele de avertizare ale corpului nostru sau ne înăbușim gândurile și sentimentele dificile atunci când apar. Deși acest lucru ar putea funcționa temporar, de obicei duce la mai multe suferințe mai departe. Poate că acest lucru se manifestă ca simptome de anxietate, depresie, obiceiuri alimentare nesănătoase, simptome fizice inexplicabile, oboseală … Ne-am putea găsi întotdeauna blocați în aceeași poveste veche – repetând aceleași dinamici dificile la locul de muncă, angajându-ne în obiceiuri care nu ne servesc pe termen lung.

Când am petrecut o viață ignorându-ne durerea, știind ce se întâmplă, poate fi confuz. Terapia aduce claritate în lucrurile care se simt tulburi. Experiențele din trecut sunt aduse treptat la suprafață, astfel încât durerile vechi pot fi depistate și recunoscute în siguranță – și apoi eliberate cu ușurință.

Terapeutul dvs. este ca propriul dvs. antrenor personal (pentru minte). La fel cum te duci la sală pentru a-ți menține corpul sănătos, terapia te ajută să te menții în o bună formă mentală.

Înțelegi „de ce” – poate ai început să observi modele în viața ta și te întrebi de ce ajungi mereu în aceeași situație. Ceea ce s-ar putea să nu știți este că există aproape întotdeauna un motiv, iar terapia vă poate ajuta să ajungeți la el. Când începeți să înțelegeți motivul pentru care aveți anumite gânduri, sentimente și vulnerabilități, veți începe să vă iertați pentru ele. Terapeutul dvs. vă va ajuta să vedeți că gândirea sau comportamentul în acest fel ar fi putut chiar să vă fi servit la un moment dat. O dată ce ați descoperit motivul, este mult mai ușor să vă eliberați de a trăi aceleași vechi tipare.

În terapie, veți învăța să fiți mult mai amabili cu voi înșivă. Este un proces activ care creează schimbări… 

În timp ce terapeutul dvs. vă va încuraja să vă deschideți și să împărtășiți ceea ce vă trece prin minte, ei vor interveni și vor juca un rol activ. În cele din urmă, căutați să creați schimbări semnificative și de foarte multe ori asta înseamnă să elaborați un plan care vă va ajuta să ajungeți acolo unde vă doriți.

Nu rezolvați doar ceea ce se întâmplă acum, ci investiți și în viitorul vostru – terapia nu vă ajută doar cu dificultățile dvs. chiar acum, ci și prevenirea acelorași probleme să se întâmple în viitor. În terapie, vă veți dezvolta propriul set de instrumente de strategii sănătoase, care vă vor permite să vă ocupați de orice problemă.

În cele din urmă, investiți în voi. Și într-adevăr, nu există investiții mai importante decât asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here