Vom analiza câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la terapie:
- Pentru ajutor cu o problemă specifică
Indiferent dacă știți că suferiți de o anumită problemă sau pur și simplu simțiți că „ceva s-a întâmplat”, terapia vă poate oferi instrumentele potrivite pentru a vă gestiona mai bine simptomele și a ajunge la rădăcina problemei.
Uneori este un eveniment, alteori este o acumulare de evenimente (sau emoții neexprimate) și, uneori, este greu de identificat chiar de unde a început totul. Indiferent de situația în care vă aflați, terapia vă va oferi instrumente pentru a vă gestiona mai bine simptomele, ajutându-vă, de asemenea, să ajungeți la rădăcina problemelor și de unde a început totul. Și atunci poate avea loc vindecarea și recuperarea adevărată.
- Dificultăți de relaționare
Fie că întâmpinați dificultăți într-o relație actuală, sunteți singur și vă aflați căzând în aceleași tipare de relații de nenumărate ori și simțiți că nu primiți niciodată sprijinul de care aveți nevoie de la oamenii din jur, terapia vă poate ajuta.
Abilitatea de a ne conecta cu ceilalți și de a forma relații sănătoase este vitală pentru bunăstarea noastră emoțională și mentală. Dacă avem probleme în relațiile noastre, este posibil să lăsăm și restul vieții să se simtă dificil.
În terapie, veți obține o mai bună înțelegere a modului în care experiențele copilăriei dvs. ar putea avea impact asupra modului în care formați relații astăzi, astfel încât să puteți lucra treptat pentru a forma conexiuni mai sănătoase și mai autentice cu oamenii din jurul vostru în prezent.
- Pentru că se simt „goi” sau fără direcție
Mulți oameni vin la terapie pentru că se simt pierduți sau goi. Poate că până acum în viața nu s-au descurcat așa cum se așteptaseră sau poate că au realizat tot ce și-au dorit vreodată, dar încep să pună la îndoială pentru ce era totul. Ideea este că nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul. În terapie, puteți lucra pentru a descoperi lucrurile care contează cu adevărat pentru dvs., astfel încât să puteți construi o viață plină de sens și scop.
- Pentru un punct de vedere obiectiv
Împărtășirea gândurilor și sentimentelor noastre cu prietenii apropiați și familia este cu adevărat importantă, dar este complet diferită de a lucra cu un terapeut. Cu un prieten împărtășești probleme unul cu celălalt, în timp ce relația terapeutică se concentrează asupra ta – și numai pe tine.
Un terapeut oferă un punct de vedere unic obiectiv, ceea ce înseamnă că sentimentele personale nu se implică niciodată sau nu influențează imaginea mai largă. Psihologii petrec ani de zile în formare pentru a înțelege condiția umană și pentru a vă ajuta într-un mod în care prietenii nu pot. Aceasta înseamnă că sunt capabili să ridice rapid orice zone care vă împiedică și să creeze pași tangibili pentru schimbare.
- Dificultăți de somn sau senzație de oboseală
S-ar putea să nu fie primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la terapie, dar somnul și sănătatea mintală sunt strâns legate. Când unul nu se sincronizează, celălalt urmează de obicei. Fie că vă simțiți epuizați sau vă chinuiți să dormiți toată noaptea, problemele legate de somn sunt un motiv bun pentru a trece prin o intâlnire cu un terapeut.
- Susțineți mișcarea printr-un eveniment / schimbare de viață
Fie că este vorba de divorț, mutarea într-un loc nou, o schimbare în carieră … A face față singur/singură schimbărilor de viață se poate simți copleșitor. Terapia este un loc minunat pentru a vorbi despre opțiunile dvs. și pentru a naviga în schimbare cu sprijinul unui profesionist.
- Doliu
Trăim într-o societate în care moartea este încă un subiect tabu care poate lăsa unii oameni să se simtă foarte izolați atunci când pierd pe cineva important pentru ei. În timp ce durerea este un proces uman complet sănătos și normal, uneori procesul durerii poate dura puțin mai mult și avem nevoie de sprijin pe parcurs.
S-ar putea să existe lucruri pe care nu doriți să le împărtășiți oamenilor din jurul vostru sau pentru care vă faceți griji că ar putea fi judecate. Terapia vă oferă un spațiu pentru a vă împărtăși durerea, a vă spune povestea și pentru a vă valida sentimentele.
- Să te simți mai încrezător
Stima de sine scăzută provine în mod normal din copilărie și poate avea un impact asupra vieții. Terapia este un loc minunat pentru a-ți construi încrederea in sine și a lucra prin indentificarea relațiilor nesănătoase din trecut sau experiențelor nerezolvate din copilărie care ți-ar fi putut scade încrederea.
- Pentru a deveni cea mai bună versiune a lor
După cum spunea Socrate, „viața neexaminată nu merită trăită”. Dacă nu ne luăm timp să ne cunoaștem pe noi înșine, punctele noastre forte și vulnerabilitățile, cum vom ști vreodată că am dat vieții cea mai bună versiune a noastră? Conștiința de sine este cel mai mare cadou pe care ni-l putem oferi atât nouă, cât și oamenilor din jurul nostru.
Motivele pentru a vedea un psiholog sunt nesfârșite. Terapia nu numai că vă va ajuta să treceți peste ce vi se întâmplă acum, dar vă va lăsa și mai bine echipat pentru a face față pentru ceea ce se poate întâmplă și în viitor.